Thursday 25 September 2014

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA

 
Inilah antara desert kegemaran mokcik
lagi-lagi kalau dah disejukkan kat peti ais... nyaman je tekak dibuatnya
mama pun selalu buat agar-agar ni
yelah... mama cakap dia tak pandai buat pudding-pudding moden tu
kalau kuih kaswi ke... kuaih lapis ke... karipap ke... agar-agar cenggini ke
tau lah mama.... hehehhee
walaupun simple tapi rasa dia memang sedap
 
sebab teringat mama lah baru-baru ni mokcik gagahkan diri buat sendiri
hahahahaa....
selama ni mama buat mokcik ngap je
kebetulan tengok barang kat pantry
ternampak gula kabung and stok agar-agar serbuk pun ada
mokcik pon searching dalam kepala mokcik ni ha
kot lah ado lai gambaran-gambaran mama buat agar-agar ni... hihihihi
 
tak susah pun buat dia
yang buat jadi susah tu sebab ade penyakit MALAS
hehehhehee
sabau jelah
 
ok... untuk mereka yang teringin nak makan and buat sendiri
nie mokcik share kan resepi dia ye
 
 
AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA
 
Bahan A:
Gula Melaka (dihiris bagi mempercepatkan proses masak)
1 cawan air
2 helai daun pandan (disimpul)
 
 
Bahan B:
10g Serbuk agar-agar 
1 cawan Gula pasir
4 cawan air
250ml Santan @ 200ml santan + 50ml air
secubit garam
 
 
Cara Penyediaan:
1. Didihkan bahan-bahan A sehingga gula Melaka larut.
2. Didihkan Bahan B kecuali santan sehingga gula pasir tadi larut.
3. Tapis bahan A dan masukkan ke dalam Bahan B tadi. Diikuti dengan santan.
    Masak seketika sehingga agar-agar mendidih.
4. Tutup api dan tuang ke dalam bekas yang sesuai. Sebaiknya, basahkan bekas tersebut
    dengan sedikit air. Tuang adunan tadi dan biarkan sejuk pada suhu bilik.
5. Bila dah mengeras bolehlah dihidang terus atau sejukkan dalam peti ais
 
Selamat mencuba ye kawan-kawan

2 comments:

  1. wahh nyamannya kalau dapat makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tonsil start bengkak... ni lah ubatnya selain vanilla ice-cream

      Delete