Monday 30 December 2013

BREAD PUDDING



Actually, pemilik blog ni bukanlah peminat kepada pudding roti and kuih-muih yang seangkatan dengannya especially yang agak lembik-lembik gitu... hahahahhaa. Tapi lepas memberanikan diri, dengan azam dan tekad yang waja (walllahhh... beriya benor bunyinya) akhirnya roti yang hampir tamat riwayatnya itu ku pudingkan juga.
 
Hasilnya........ marbeles, delicious, scrumptious and sampai berebut-rebut la My Other Half and The Teruna pujaan hati tu menghabiskan the last bites. Yang bestnya resepi ni, pudingnya gebu and cair dimulut. Manisnya pun sedang-sedang je. Nak pula disejukkan dulu dalam peti sejuk sebelum dihidang..... (mak aihhhh, kecur dah ni).
 
Credits to blogger kak hana yang rajin share resipi best-best. Resipi ni pun rasanya dah ramai blogger yang buat, so asal keturunannya tak dapat nak dipastikan. Mohon dihalalkan berkongsi resipinya (ampun ye.. sedikit menderhaka di situ)
 
Mohon izin share disini ye kak hana:


Bahan-bahan

  • 7-8 keping roti
  • * 500 ml susu segar @ 2 cawan
  • * 4 sudu besar gula halus  
  • * 2 biji telur
  • * 1 sudu teh esen vanilla
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon (saya tak letak sebab takde stok)
  • 2 sudu besar butter - cairkan
  • 3 sudu besar kismis
  • 3 sudu besar coklat cip (saya tambah)

Untuk Sos Kastard

  • 1 tin susu cair
  • 1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 2 sudu besar gula

Cara-cara

1.   Sediakan mangkuk. Satukan bahan-bahan yang bertanda *. Koyak2kan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.Biarkan terendam dan meresap seketika.

2.   Masukkan separuh kismis, coklat cip dan juga butter cair .Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit butter.Taburkan baki kismis dan coklat cip diatas adunan.

3.   Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.

4.   Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing2)

5.   Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.


The Teruna siap request suruh buat lagi, "Ibu beli roti lagi ye, Hadif nak kek macam ni lagi"
Hahahaha... nak pecah perut tergelak, bukan kek la sayang. Puding roti namanya. Aku rasa sedap juga kalau serve dengan vanilla ice cream as a substitute to the custard sauce.... (ohhhh my, derhaka lagi). You guys out there should try this recipe sebab stepnya sangat mudah and hasilnya sangat membanggakan diri sendiri.... hehehehe


Note: Gambar tak sempat snap, yang tinggal hanya bayangan dan kenangan je...huhuhu


No comments:

Post a Comment