(Sumber: Mr. Google)
Nama Tempatan: Buah Pelaga
Nama Saintifik: Elettaria Cardamomum/ Amomum Cardamomum
Nama Lain: Cardamom, green cardamom, true cardamom, kapulaga, chhoti elachi,
ts’ao-k ou, elam, grawahn, black cardamom dan kravan
Famili: Zingiberaceae
Nama Saintifik: Elettaria Cardamomum/ Amomum Cardamomum
Nama Lain: Cardamom, green cardamom, true cardamom, kapulaga, chhoti elachi,
ts’ao-k ou, elam, grawahn, black cardamom dan kravan
Famili: Zingiberaceae
Buah pelaga antara rempah ratus paling
tua di dunia. Buah pelaga juga dikenali dengan nama botaninya elettaria
cardamomum. Ia merupakan tumbuhan semulajadi di timur dan berasal dari hutan barat Ghats di selatan India , di mana ia tumbuh secara
meliar.
Kini, buah pelaga turut ditemui di Sri Lanka ,
Guatemala , Indo China dan Tanzania . Ia sering digunakan sebagai perisa dalam masakan.
Masyarakat
India menggunakan buah pelaga sebagai bahan untuk membuat manisan. Ia juga
digunakan dalam masakan orang Melayu dan hampir di keseluruhan kepulauan
nusantara. Buah pelaga boleh menambah aroma semasa menumis. Di Timur Tengah,
buah pelaga digunakan dalam minuman teh.
Orang Mesir kuno dikatakan telah mengunyah
biji buah pelaga sebagai pencuci gigi, manakala orang Greek dan Roman
menggunakannya sebagai minyak wangi. Orang Viking pula dikatakan telah
berjumpa dengan buah pelaga ini kira-kira seribu tahun lalu di Constantinople,
kemudian telah memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga
kekal popular sehingga kini.
Jika durian
dikenali sebagai Raja Buah, buah pelaga juga tak kurang hebatnya. Digelar sebagai ‘Permaisuri Rempah Ratus’ kerana ia
adalah di antara rempah paling eksotik di dunia dan mahal harganya. Buah pelaga
merupakan rempah yang kedua mahal selepas saffron. Terdapat pelbagai pengganti yang lebih rendah
kualitinya daripada buah pelaga, seperti buah pelaga Siam, buah pelaga Nepal,
buah pelaga Jawa (kumpulan amomum cardamomum) dan sebagainya. Walau bagaimanapun, hanya spesies Elettaria cardamomum yang dikatakan
sebagai buah pelaga sebenar. Di India
buah pelaga dikenali dengan 2 nama utama: Buah pelaga Malabar dan buah
pelaga Mysore .
Pokok buah pelaga merupakan herba tahunan dan tergolong
dalam keluarga Zingiberaceae. Boleh dikatakan ia tergolong dalam keluarga halia
dan lengkuas. Ðaunnya berbentuk lonjong dengan pangkal dan hujung agak runcing.
Buah berbentuk kotak, terdapat dalam tandan kecil dan pendek. Ia bulat
memanjang, berlekuk, bersegitiga, agak pipih, kadangkala berbulu, berwarna
putih kekuningan atau kuning kelabu. Mempunyai tiga ruang dan setiap ruang
dipisahkan oleh selaput senipis kertas. Setiap ruang berisi 5 hingga 7
biji-biji kecil, berbentuk bulat telur berwarna coklat atau hitam serta mempunyai
aroma yang harum. Ðalam ruang-ruang ini, biji-bijinya tersusun dua baris
memanjang dan melekat antara satu sama lain.
KHASIAT BUAH PELAGA
Biji buah pelaga mempunyai rasa yang pedas tetapi berbau
wangi dan terasa dingin pada lidah apabila dikunyah. Rempah yang berbau sangat
harum ini dikatakan mempunyai khasiat yang tinggi untuk digunakan sebagai ubat,
selain untuk menambahkan keenakan masakan atau minuman.
Biji buah pelaga juga amat sesuai untuk mereka yang mengalami masalah mulut berbau kerana ia dikatakan dapat mengharumkan mulut. Selain itu, ia dapat mengatasi masalah kesukaran bernafas serta mengubati batuk dan gatal-gatal kerongkong. Caranya hanya dengan mengunyah biji pelaga perlahan-lahan.
Kegunaan lain ialah untuk menghilangkan masalah kesihatan kanak-kanak seperti batuk, kembung perut, mual, radang tekak dan perut memulas..
Biji pelaga juga boleh digunakan untuk menghalang perimbunan gas yang tidak baik dalam badan terutama sekali dalam usus.
Biji buah pelaga juga amat sesuai untuk mereka yang mengalami masalah mulut berbau kerana ia dikatakan dapat mengharumkan mulut. Selain itu, ia dapat mengatasi masalah kesukaran bernafas serta mengubati batuk dan gatal-gatal kerongkong. Caranya hanya dengan mengunyah biji pelaga perlahan-lahan.
Kegunaan lain ialah untuk menghilangkan masalah kesihatan kanak-kanak seperti batuk, kembung perut, mual, radang tekak dan perut memulas..
Biji pelaga juga boleh digunakan untuk menghalang perimbunan gas yang tidak baik dalam badan terutama sekali dalam usus.
UNTUK MENGATASI LENGUH-LENGUH BADAN
Buah pelaga yang telah ditumbuk halus, kemudian dicampurkan dengan air sangat elok untuk mengubati sakit lenguh-lenguh disamping untuk mengatasi masalah obesiti.
Buah pelaga mengandungi terpineol, kalsium, oksalat, silissium, sormeol, sabinen, zat putih telor. Selain itu ia mengandungi minyak pati yang membantu memudahkan pembuangan angin dalam perut, menghangatkan dan membersihkan darah.
Buah pelaga yang telah ditumbuk halus, kemudian dicampurkan dengan air sangat elok untuk mengubati sakit lenguh-lenguh disamping untuk mengatasi masalah obesiti.
Buah pelaga mengandungi terpineol, kalsium, oksalat, silissium, sormeol, sabinen, zat putih telor. Selain itu ia mengandungi minyak pati yang membantu memudahkan pembuangan angin dalam perut, menghangatkan dan membersihkan darah.
Walaupun terdapat pelbagai kegunaan dan khasiat buah dan biji pelaga, namun
begitu penggunaannya perlulah mendapat nasihat daripada pengamal perubatan
terlebih dahulu untuk mengelak kemudaratan di kemudian hari.
(Sumber rujukan: Pelbagai)
No comments:
Post a Comment